Stap op de fiets en ervaar de Olympische Spelen in Gent!

Wil jij in de aanloop naar de Spelen in Parijs weten wie de Gentse olympiërs zijn of welke Gentenaars er ooit al naar de Spelen gingen?

Gandrien Olympisch

De Olympische Spelen van Parijs 2024 komen eraan

Naar aanloop van die spelen hebben we naast de Gandrien fiets- en wandelroute een gloednieuwe fietsroute ontwikkeld! Fiets langs iconische locaties in Gent en ervaar de sfeer van de Spelen in eigen land. De route van ongeveer 40 km is niet alleen geschikt voor de echte coureur, maar voor iedereen die graag fietst én een voorliefde heeft voor de Olympische Spelen. 

Onderweg kom je langs verschillende bezienswaardigheden die gelinkt zijn aan de Spelen door de jaren heen. Je fietst ook door prachtige parken en langs de oevers van de Leie, waar je even kunt uitrusten en genieten van het uitzicht. 

Zin om de Olympische route te fietsen? Je kan ze downloaden via RouteYou, het plan downloaden en/of afdrukken.

  • 1. Blaarmeersen - Graaf Jacques Rogge

    Weinig mensen hebben zo’n uitgebreid olympisch palmares als Graaf Jacques Rogge. Hij nam zelf drie keer deel in het zeilen, in ’68, ’72 en ’76. Hij was ook 12 jaar lang voorzitter van het IOC waar hij gekend was om zijn harde aanpak tegen dopinggebruik in de sport waardoor hij de bijnaam 'The Lord of the Rings' kreeg. Maar wist je dat hij ook de oprichter was van de Gentse rugbyploeg? In 1969 besliste hij samen met 4 vrienden dat hij genoeg had van de verplaatsingen naar Brussel. Ghent Rugby Football Club was geboren.

  • 2. 't Kuipke - Jolien D'Hoore

    Wie baanwielrennen zegt, zegt Jolien D’hoore. Een bronzen medaille in Rio in 2016 is maar een van de vele eremetalen die D’hoore in haar carrière in de wacht wist te slepen. Zo werd ze samen met Lotte Kopecky de allereerste Europees kampioen én de allereerste wereldkampioen voor de koppelkoers. Ze nam 3 keer deel aan de Spelen, in Londen, Rio en Tokio. Maar ze is meer dan haar eremetalen. Ze is een inspiratie voor velen, een rolmodel voor jonge atleten die dromen van hun eigen olympische avontuur. Jolien beëindigde haar fietscarrière in 2021 en is nu perfomance coach bij Cycling Vlaanderen. 

  • 3. Nieuw Gent - Bashir Abdi

    Wie al eens in de Gentse groenzones komt, heeft vast en zeker al eens de kamerbrede glimlach van Bashir Abdi voorbij zien spurten. Maar in Nieuw Gent is het voor de sportcarrière van Bashir Abdi allemaal begonnen. Hier begon hij op zijn zestiende met lopen. Oorspronkelijk legde de atleet zich in de winter toe op het veldlopen, en in de zomer op de middellange afstand. Het is pas later dat hij zich op de marathon begon toe te leggen. De tweevoudige olympiër zorgde in Tokio voor een legendarische bronzen medaille. Daarnaast staan er een hoop Belgische en Europese records op zijn naam.

  • 4. Langs de Schelde - Griet Hoet & Anneleen Monsieur

    Dit lange stuk Schelde was de trainingsplek bij uitstek van Griet Hoet en Anneleen Monsieur. Tandemfietser Hoet lijdt aan een degeneratieve oogziekte. Samen met haar vaste piloot – of zoals Griet het zelf zegt; haar ‘ogen’ – Monsieur, nam ze al twee keer deel aan de Paralympische Spelen. Tijdens de Spelen van 2021 in Tokio veroverden ze zelfs de bronzen medaille op de piste’.

  • 5. Zwembad Strop -  Carine Verbauwen

    Veertien jaar was zwemmer Carine Verbauwen toen ze voor het eerst deelnam aan de Olympische Spelen in Montreal in 1976. En ook vier jaar later in Moskou was ze erbij. De rugslag-expert vestigde er een Belgisch record dat meer dan 30 jaar zou standhouden. Verbauwen werd 3 keer Sportvrouw van het jaar, en was in 1975 de eerste vrouw die deze prijs in de wacht sleepte.

  • 6. Sporthal Driebeek - Imke Vervaet

    Sprinter Imke Vervaet is is een fenomeen op de Belgische atletiekpiste, ze is aangesloten bij Racing Club Gent en gebruikte Sporthal Driebeek jarenlang als uitvalsbasis voor haar zeer succesvolle atletiekcarrière. Ze sleepte tot nu toe al acht Belgische titels in de wacht op de 200 meter, en nam al deel aan de Spelen in Tokio. Imke maakt ook deel uit van de Belgian Cheetahs. De blik van Imke is nu gericht op Parijs 2024, waar ze vastberaden is om haar olympische avontuur met een nieuw hoogtepunt te bekronen.

  • 7. Wouter Weylandtstadion - Tibo De Smet

    Ook de 24-jarige Tibo De Smet mag zich opmaken voor zijn eerste Spelen in Parijs. Voor Tibo is het een droom die uitkomt. Tibo's weg naar de Olympische Spelen was er een van toewijding, harde trainingen en onblusbare passie. De specialist in de middellange afstand dook in de zomer van 2023 onder de olympische limiet voor de 800 meter, en is nu vastbesloten om zijn kinderdroom van op de Olympische Spelen te lopen, te vervullen.

  • 8. Roeiclub Sport Watersportbaan - Patrick Rombaut

    Patrick Rombaut, kent de roeisport van binnen en van buiten. Hij was in zijn tijd zelf een getalenteerd clubroeier en nu internationaal roeiofficial. Een hoogtepunt in zijn carrière was ongetwijfeld zijn rol als juryvoorzitter tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 toen hij het thuisland diskwalificeerde. Hij vreesde dat hij het land niet meer ging mogen verlaten, maar is uiteindelijk toch weggeglipt. Hij is vandaag erevoorzitter van de Koninklijke Roeivereniging Sport Gent. Hij zet zich met hart en ziel in voor de club en de roeisport in het algemeen.

  • 9. Gantoise Hockey Club

    Als een van de hofleveranciers van de nationale vrouwen- en mannenploeg kan hockeyclub Gantoise heel wat olympische adelbrieven voorleggen. Ook de huidige lichting blinkt uit. Spelers van Gantoise schitteren niet alleen bij de Red Panthers en de Red Lions, maar ook bij de nationale selecties van Ierland en Frankrijk. De kans is dus groot dat ze elkaar tijdens de Olympische Spelen in Parijs 2024 tegenkomen op het allerhoogste podium.

  • 10. Topsporthal - Nina Sterckx

    De Topsporthal is speciaal vernieuwd om sporters met olympische ambities te ondersteunen. Je kan er nu bijvoorbeeld ook gewichtheffer Nina Sterckx tegen het lijf lopen. Ze traint er in de gloednieuwe krachtzaal. In Tokio in 2021 werd ze de eerste Belgische vrouw ooit die in haar categorie (-49 kilo) in de top-5 eindigde. Ze is erop gebrand om in Parijs 2024 opnieuw te knallen en een mooi resultaat neer te zetten.

  • 11. Huis van de Sport - Evi Van Acker

    Zeilster Evi Van Acker bracht een groot deel van haar voorbereidingen ‘op het droge’ door in de Topsporthal. Van Acker begon op 7-jarige leeftijd met zeilen en klom al snel op tot de internationale top. Naast haar bronzen medaille won ze ook twee Europese titels en behaalde ze verschillende WK-medailles. Dat leidde tot drie Olympische deelnames op rij, van 2008 tot 2016. In Londen in 2012 won ze zelfs een bronzen medaille. Ze werd dat jaar Sportvrouw van het jaar. Vandaag is ze technisch directeur bij Wind & Watersport Vlaanderen in het Huis van de Sport.

Verken Gent langs de Olympische fietsroute en win een Gandrien koerstruitje!

De route is de perfecte manier om op een actieve en leuke manier kennis te maken met de Olympische Spelen. Stap op de fiets en ervaar de sfeer van de Olympische Spelen door de jaren heen in Gent!

Hoe kan je een Gandrien-koerstruitje winnen?

Houd deze pagina in de gaten! Wekelijks, op vrijdag, lanceren we een vraag over één van onze Olympische iconen. Die komt op de Facebook- en/of de Instagrampagina van Gent Sport én op deze pagina. Geef het correcte antwoord op de vraag en mail ons dit door. Wie weet win jij wel een exclusief Gandrien-koerstruitje!

Wedstrijdvraag vrijdag 17 mei

Weet jij welke Gentse iconische Olympische plaatsen je ontdekt die op de route liggen tussen de Rozemarijnstraat en de Henleykaai? Mail je antwoord* door naar sportpromotie@stad.gent ten laatste op maandag 20 mei en wie weet win jij wel een Gandrien koerstruitje.

*Schiftingsvraag: Hoeveel juiste antwoorden zullen we ontvangen? 

 

Klaar voor de start?

Download de route via RouteYou en ga op pad!

Liever een plannetje? Download hier het plan en druk het af.